Náležitosti závěti

Rozsudek Obvodního soudu pro Prahu 6 sp. zn. 7 C 91/2019, ze dne 3. 12. 2021:

Při dědění se použije právo platné v den smrti zůstavitele. / § 3069 o.z.

Dle § 3028 odst.2/ o.z. není-li dále stanoveno jinak, řídí se ustanoveními zákona č. 89/2012, účinného od 1.1.2014, i právní poměry práv osobních, rodinných a věcných, jejich vznik, jakož i práva z nich vzniklé přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona se však posuzují podle dosavadních právních předpisů.

Závěť je právní úkon, kterým fyzická osoba činí pro případ své smrti pořízení o svém majetku. Závěť vyžaduje písemnou formu. V každé závěti musí být uveden den, měsíc a rok, kdy byla podepsána, jinak je neplatná. Závěť, kterou zůstavitel nenapsal vlastní rukou, musí vlastní rukou podepsat a před dvěma svědky současně přítomnými výslovně projevit, že listina obsahuje jeho poslední vůli. Svědci musí závěť podepsat. (§ 476 a následující z.č. 40/1964 Sb. o.z., když zůstavitel pořídil závěť v roce 2009).

V posuzovaném případě listina datovaná [datum], označená poslední vůle, obsahuje podpis zůstavitele [anonymizováno][jméno][příjmení], rovněž podpisy [jméno][příjmení] a [jméno][příjmení], jako svědků, z jejího obsahu vyplývá, že zůstavitel odkazuje pro případ svého úmrtí veškerý svůj majetek žalobkyni [celé jméno žalobkyně]. V listině uvádí, že tato obsahuje jeho poslední vůli pro případ úmrtí a obsah stvrzují svými podpisy uvedení svědci.

V daném případě posuzovaná závěť splňuje náležitosti takovéhoto právního úkonu.

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek